Eén back-up is niet genoeg

Eén back-up is niet genoeg
26
Oct

Back-up maken

Het maken van een back-up kan aanvoelen als een verspilling van tijd en geld – dit echter totdat je hem nodig hebt! Het verliezen van zakelijke data zoals boekhouding, facturatie, offertes, … of persoonlijke data zoals je digitale familiefoto’s, video’s van speciale gebeurtenissen betekent vaak een ramp en is meestal onomkeerbaar! We kunnen het niet genoeg op het hart drukken, zorg voor een goede back-up!

Backuppen hoeft niet complex te zijn, dit kan meestal op een vrij eenvoudige manier. Hierbij neem je best wel af en toe de tijd om even te controleren of alles toch nog wel goed loopt. Het is niet omdat je een automatische backup procedure hebt dat ze ook daadwerkelijk correct wordt uitgevoerd! Dus de boodschap is, regelmatig contgroleren.  Een backup maken kan van al je bestanden, dit betekent niet alleen persoonlijke bestanden maar dus ook instellingen, programma’s en meer. De eerste keer kan een backup veel tijd in beslag nemen, maar daarna gaat het vaak automatisch en snel. De reden hiervoor is dat er meestal een incrementele backup wordt genomen. Dat betekent dat alleen alle gewijzigde documenten worden toegevoegd aan de back-up.

Eén back-up is niet genoeg

Ja kan een backup gewoon maken naar een harde schijf of opteren voor een netwerkschrijf (NAS). Een NAS bestaat meestal uit meerdere schijven die redundant – lees ontdubbelde informatie – zijn uitgevoerd. Dit betekent dat bij een enkele disk crash in de NAS, alle gegevens nog steeds beschikbaar zijn via andere schijven in het toestel. De defecte schijf kan dan gewoon vervangen worden. Een NAS – indien goed geconfigureerd – biedt dus al een veel betere bescherming dan een gewone losse schijf, maar er simpelweg van uitgaan dat je een kopie van je data hebt staan op een andere disk of USB stick is niet voldoende. Je computer kan bijvoorbeeld geinfecteerd raken door een virus (zie post over CBT Locker virus). Virussen kunnen alle aangekoppelde schijven systematisch onbruikbaar maken.

external disk

NAS

De cloud: een noodzakelijke aanvulling

Bij het spreken over cloud wordt er meestal gedacht aan het privacy aspect, of de vrees tot misbruik of stelen van informatie. In bijna 100% van de gevallen is die vrees echter niet relevant, en wordt de belangrijke meerwaarde vergeten , datacenters zijn super redundant uitgevoerd en voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen qua beveiliging. Dikwijls zorgt de cloud nog voor een geografische spreiding van de gegevens wat er in resulteert dat je gegeven worden gerepliceert over meerdere datacenters. Daar kan geen thuis-NAS aan tippen.

Documenten en foto’s  in de cloud staan staan dus niet alleen meer op je eigen computer of thuisnetwerk, maar in de datacenters van een cloud-bedrijf zoals OneDriveiCloud of Dropbox. Een bijkomend voordeel is dat de gegevens via internet bereikbaar blijven, dus waar je ook bent – en op welke computer je ook werkt, je kan aan je data!

Er zijn back-updiensten die onbeperkte opslagruimte bieden, maar die zijn niet bepaald goedkoop. Er zijn gratis alternatieven, waar je moet bij betalen voor extra opslagcapaciteit. In veel gevallen is er echter voldoende ruimte inbegrepen om alvast de essentiële data veilig te stellen.

cloud sync

Vermijd cd’s, dvd’s en usb-sticks

Beschrijfbare cd’s en dvd’s vergaan binnen 5 tot 10 jaar onder invloed van licht, warmte en tijd. Ze beschadigen tevens snel. Vertrouw dus niet op cd’s en dvd’s. Usb-sticks gaan langer mee, maar zijn duurder dan harde schijven  en raken snel zoek.

cd

 

In een volgend artikel gaan we verder in op de verschillende gratis en/of betaalbare online backup mogelijkheden die er zijn.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *