Opgelet voor het CBT Locker virus!

Opgelet voor het CBT Locker virus!
26
May

De jongste tijd zijn is het terug opletten geblazen voor aggressieve virussen met in het bijzonder het Cryptolocker (CBT) virus.

Cryptolocker en aanverwante malware zijn momenteel zeer actief in België.  De malware wordt als bijlage bij een e-mail verspreid.  De mail lijkt afkomstig te zijn van een incassobureau, advocaat of (buitenlandse) firma, en bevat een bijlage, meestal in .zip-formaat.  Het .zip bestand is een gecomprimeerd .exe- , .scr- of ander type uitvoerbaar bestand.

Als U dubbelklikt op dit bestand, start de malware met het versleutelen van alle bestanden op uw computer, en ook van alle bestanden die via een netwerkmap bereikbaar zijn.

Eens de versleuteling van alle bestanden afgelopen is, krijgt U een boodschap die er ongeveer zo uitziet:

CTB-Locker

Bestanden kunnen dan niet meer geopend worden, behalve indien U de ‘misdadigers’ betaalt.  De versleutelingstechnieken die gebruikt worden zijn  onkraakbaar!!

Een goeie virusscanner is absoluut noodzakelijk, maar biedt nooit 100% veiligheid.  Daarom hieronder enkele tips:

  1. Wees steeds waakzaam bij het openen van bijlagen.  Bekijk steeds goed de extensies van de bestanden in de bijlage.  Hou rekening dat “factuur.doc___________.exe” geen Word-document is, maar een .exe bestand die malware kan bevatten.
  2. Open nooit bijlagen van correspondenten die U niet kent.
  3. Bij twijfel, bel naar de correspondent en vraag meer uitleg.
  4. Maak regelmatig een backup van uw gegevens, en koppel daarna de backup-disk los van de computer.
  5. Deel dit bericht met iedereen in uw kenissenkring/bedrijf.

Hebt u een vermoeden dat uw PC niet ok is, twijfelt u aan de antivirus, beschikt u niet over een degelijke backup oplossing, contacteer ons dan geheel vrijblijvend voor advies. Het is beter te voorkomen dan genezen, want in deze is helaas geen genezing mogelijk.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *